C.N.I.P.T Șimleu Silvaniei

Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Șimleu Silvaniei

Casa Memorială Martonfi

În Șimleu și-a desfășurat activitatea medicul Martonfi Istvan, cunoscut și apreciat de toți cei care ajungeau la el. S-a născut în anul 1895 aprilie 24, la Gherla. Tatăl său, Martonfi Ludovic, profesor de științe naturale, era directorul liceului din Gherla. De fapt, familia Martonfi își are originea în Șimleu, și așa se explică de ce, după terminarea facultății, în 1920, îl găsim pe Martonfi Istvan medic în acest oraș. S-a făcut repede cunoscut în Șimleu și în jur prin felul în care trata pe orice bolnav și-i primea pe cei ce ajungeau la el, cu grijă și cu atenție.

Medicul Martonfi Istvan crea în jurul său o atmosferă plăcută, caldă și umană, fără să ajungă la discriminări cu cineva de altă naționalitate.

Era un om integru. Printre pasiunile sale se numără și astronomia și de mullte ori le vorbea bolnavilor ca să le mai aline durerea despre cele ce se întampla în marele univers. Om pașnic, liniștit, medicul Martonfi Istvan s-a simțit adânc legat de oamenii Șimleului și de viața istorică a acestor locuri.

 

Un viitor portret sufletesc al lui Martonfi Istvan va surprinde adevăratele sale calități, de om și medic, așa cum l-au cunoscut cei mai mulți dintre șimleuani.

 

Adresa: Str. Simion Bărnuțiu, nr.16, Simleu Silvaniei, județul Sălaj