C.N.I.P.T Șimleu Silvaniei

Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Șimleu Silvaniei

Casa Memorială Victor Deleu

Victor Deleu a crescut la Pericei unde a văzut lumina zilei la 25 mai 1876, între oameni modești, dar gata totdeauna de fapte mari. A absolvit şcoala primară din satul natal. A urmat cursurile Gimnaziului Minoriţilor Franciscani din Şimleu Silvaniei între anii 1887-1891. După absolvirea Facultăţii de Drept s-a înscris stagiar în Baroul Avocaţilor din Oradea. Încorporat în armata austro-ungară, după efectuarea stagiului militar, şi-a continuat stagiul avocaţional la Arad.

  • În anul 1905 s-a stabilit la Şimleu Silvaniei, deschizându-şi un birou de avocatură. Tot în anul 1905 a devenit redactor al Gazetei de Duminică.
  • În anul 1907 a fost ales secretar al Reuniunii Femeilor Române Sălăjene, iar în 1908 membru al Societăţii pentru Fond de Teatru Român, filiala Şimleu.
  • În anul 1910 a părăsit redacţia gazetei pentru a candida din partea Partidului Naţional Liberal din Transilvania la alegerile pentru Parlamentul de la Budapesta.
  • La 1 Decembrie 1918 a fost ales membru al Marelui Sfat Naţional, participând la Marea Unire. În anul 1922 a fost ales preşedinte al Uniunii Foştilor Voluntari Români.
  • A fost ales deputat în Camera Deputaţilor de la Bucureşti în anul 1919. În perioada 10 iunie 1932-18 noiembrie 1933 a fost primar al municipiului Cluj.

A murit la Cluj in decembrie 1939.

Prin lupta pe care a dus-o ca ofiter în timpul Primului Război Mondial pentru formarea regimentelor de voluntari ardeleni din armata română, a contribuit la realizarea Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918.

Paginile inedite despre acțiunea lui Victor Deleu pentru realizarea unității naționale sintetizează un ideal de viață, răsfrânt în tripla ipostază, păstrată de memoria documentelor.

Adresa: Str. 1 Decembrie 1918, nr. 20, Șimleu Silvaniei, județul Sălaj