C.N.I.P.T Șimleu Silvaniei

Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Șimleu Silvaniei

Festivalul Internațional “La fântâna Dorului”, ediția XVI

Manifestarea culturală La Fântâna Dorului, dedicată românilor de pretutindeni, și-a început activitatea în iunie 2000 în localitatea Șimleu Silvaniei, județul Sălaj, ajungând în anul 2016 la cea de-a XVI-a ediție.

Această manifestare a apărut la inițiativa profesorilor Gavril și Cornelia Neaga de la Clubul Copiilor din Șimleu Silvaniei.

Primele ediții au fost organizate de către Clubul Copiilor împreună cu Ministerul Educației, Cercetării și Științei, iar pe parcurs au devenit parteneri Asociația Culturală ”La Fântâna Dorului”, Departamentul Românilor de Pretutindeni, Primăria orașului Șimleu Silvaniei și Centrul de Cultură și Artă Sălaj.

 

Scopul acestei manifestări este păstrarea, afirmarea și dezvoltarea identității etnice, culturale, lingvistice și religioase a românilor din diasporă.

 

Obiective:

  • cunoașterea originii comune a tuturor românilor
  • cunoașterea civilizației și culturii tuturor românilor
  • susținerea de spectacole cultural-artistice în diferite localități din țară
  • cunoașterea obiectivelor istorice și turistice din țară
  • acordarea de donații de carte românească, materiale istorico-geografice, etnografice, etno-muzicale etc.
  • învațarea cântecelor și jocurilor românești din diferite zone

 

La cele 16 ediții au participat peste 8.000 de copii din: Ucraina (Regiunea Transcarpatia, Cernăuți, Odessa), Ungaria, Serbia (Banatul Sârbesc, Valea Timocului), Bulgaria, Republica Moldova (inclusiv din Regiunea Transnistria), Albania, Macedonia, Kazahstan, Croația, Italia (Sicilia), România.