Adunarea Generală a Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor

Motto: „ Toți oamenii vor să trăiască mult, dar nimeni nu vrea să fie bătrân”.

 Jonathan SWIFT (1667-1745), romancier și poet englez

În baza prevederilor statutare, Consiliul Director al Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor (CARP) din Șimleu Silvaniei a convocat Adunarea Generală . Aceasta s-a desfășurat joi, 4 aprilie 2019, în sala de ședințe a Complexului Parohial Ortodox șimleuan, în prezența celor 52 de delegați (din 61) și 10 reprezentanți, fără delegație, din localitățile: Chieșd, Ip, Marca, Măeriște, Nușfalău, Pericei, Sărmășag, Colonia Sărmășag, Zăuan și din orașul Șimleu Silvaniei, reprezentând peste 3.000 de membri ai CARP. De asemenea, au fost prezente oficialități locale și județene.

După salutul de „bun venit!” adresat participanților de către Ioan Moș – președinte al CARP, s-au ales, prin vot, organele de conducere a lucrărilor adunării: prezidiu ( Elena Corbeanu, Traian Albu și Ioan Moș), secretariat (Victor Timoc, Marcela Livia Lazăr și Lukrecia Ghiran) și comisia de propuneri (Ioan Vodă, Veronica Obreja și Nicolae Crișan). Domnul Ioan Moș a supus spre aprobare ordinea de zi, iar părintele protopop Dan Haiduc (Biserica Ortodoxă nr.1) a oficiat un moment religios de binecuvântare a lucrărilor Adunării Generale.

Darea de seamă privind activitatea Consiliului Director al CARP pe anul 2018 a fost prezentată de către Ioan Moș. A fost evidențiată o activitate bună spre foarte bună a majorității membrilor CARP, iar numărul acestora a crescut în anul 2018 cu 173 de persoane. Cotizația membrilor a ajuns la 1.931.748 de lei, contribuția pentru ajutor de deces a fost de 84.734 de lei, au existat 1.108 cereri de împrumut, s-au acordat ajutoare bănești nerambursabile la 185 de membri, în valoare de 27.220 de lei, precum și ajutoare bănești (30 de lei) pentru 70 de membri care au fost la tratamente în stațiuni balneare. Cu sprijinul Primăriei șimleuane și al Sindicatelor Pensionarilor Sălaj, înaintea sărbătorilor de iarnă, s-au oferit 50 de pachete cu alimente membrilor CARP cu pensii mici, văduve/văduvi, cu grave probleme sociale și de sănătate. A existat o foarte bună colaborare cu societățile: UNIK OPTIC, în programul „Ai grijă de ochii tăi” și ROMSOUND, în programul „Testare gratuită a auzului”. De asemenea, a existat o foarte bună cooperare cu: Federația Națională „OMENIA” a CARP-urilor din România, cu toate CARP-urile membre și nemembre ale Federației (mai ales cu CARP din Zalău și din Satu Mare), Casa de Pensii Sălaj, Inspectoratul Teritorial al Muncii Sălaj, Primăria Șimleu Silvaniei, Asociația „Șanse egale aproape de tine”, toate instituțiile șimleuane de învățământ, Unitățile Militare, Poliția, Jandarmeria, Secția de Pompieri, bisericile șimleuane și presa locală. În anul 2018 s-au finalizat lucrările de reabilitare a subsolului casei, s-au extins conductele pentru apă și canalizare la grupul social. De asemenea, s-au organizat 8 excursii în țară cu 1.040 membri CARP și aparținători (nepoți, strănepoți), care au costat 15.131 de lei. În plus, s-au efectuat două excursii în Ungaria, la Nyírbátor, oraș înfrățit cu Șimleu Silvaniei, în urma emiterii cardurilor de prietenie pentru 200 de persoane, cu sprijinul primăriilor celor două orașe. Ioan Moș a mai spus că în anul 2020 vor fi alegeri pentru Consiliul Director și pentru Comisia de cenzori, iar cei care doresc să obțină funcții, să participe la ședințele bilunare pentru a se informa despre toate problemele cu care se confruntă CARP.

În continuare, au fost prezentate: Bilanțul financiar-contabil pe anul 2018 și Bugetul de venituri și cheltuieli pe anul 2019, de către doamna Viorica Bandici – contabilă; Raportul de activitate a Comisiei de cenzori a CARP, de către doamna Vincze Ileana Livia și Proiectul de hotărâre, de către domnul Ioan Vodă.

Prezent în prima parte a lucrărilor Adunării Generale, ing. Septimiu Cătălin Țurcaș – primarul orașului Șimleu Silvaniei a spus :

„ (…) Relația dintre noi, Primărie și Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor, a fost una foarte bună și, în măsura în care există anumite solicitări de finanțare, acum înainte de buget, vă rog să mi le aduceți la cunoștință. Deși anul acesta va fi un buget foarte, foarte complicat, vom căuta să vă sprijinim. Au crescut cheltuielile cu persoanele cu handicap, care trebuie plătite din bugetul local. Am primit îndatoriri, dar nu și resurse. (…) Mesajul meu este să rămâneți la fel de uniți, pentru că, întotdeauna când vă văd în acțiunile pe care le aveți, dați dovadă de unitate. (…) Mă bucur să o salut pe doamna Luminița Nemeș și, de asemenea, pe domnul Marius Stanciu. Vă mulțumesc, în numele șimleuanilor, pentru că ați venit aici și cred că relația dintre instituțiile pe care le conduceți și șimleuani este una foarte bună. Eu, cel puțin, așa am simțit-o. (…) Să fiți sănătoși, să fiți la fel de uniți în continuare! (..)”.

Despre activitatea CARP Șimleu Silvaniei, în contextul documentelor prezentate, au vorbit cu profunzime și competență, prezentând și propuneri corespunzătoare, în concordanță cu problemele specifice funcției și instituției reprezentate, următorii: preotul paroh pensionar Ioan Pădurean și părintele protopop Dan Haiduc  – ambii de la Biserica Ortodoxă nr. 1, Marius Ilie Stanciu – director executiv al Casei Județene de Pensii Sălaj, Traian Maxim – administrator al Pensiunii „TRIFOIAȘ” al CARP Zalău din Stațiunea balneară „Băile Boghiș”, Maria Pop –  reprezentantă a CARP Zalău, Luminița Nemeș – inspector șef al Inspectoratului Teritorial de Muncă Sălaj și Ioan Ghile – consilier al Consiliului Local Șimleu Silvaniei.

Ioan Moș a supus spre aprobare toate documentele prezentate, mulțumind celor prezenți pentru participare, pentru discursurile adecvate ale vorbitorilor, asigurându-i că activitatea CARP Șimleu Silvaniei se va desfășura, în continuare, sub deviza: „Respect reciproc, încredere deplină și răbdare, răbdare…”.

După „fotografia de grup” din fața Complexului Parohial Ortodox, participanții s-au deplasat la Biserica Ortodoxă nr.1, unde părintele protopop Dan Haiduc a oficiat o slujbă de pomenire pentru foștii membri, plecați la Domnul în timpul celor 64 de ani de existență a CARP Șimleu Silvaniei. Apoi, a fost vizitat Centrul de Servicii Sociale Multifuncțional „Filantropia”(din apropierea bisericii) a cărui activitate, axată pe trei servicii sociale pentru 71 de beneficiari (cantină de ajutor social, centru social de zi pentru copii și centru rezidențial pentru tineri), este coordonată de doamnele: Kincses Geanina – asistent social, Olimpia Laza – instructor educator pentru activități de socializare și Nicoleta Casiana Boșca –  psihopedagog.

În continuare, la Complexul Parohial Ortodox, s-au vizitat Paraclisul și Expoziția permanentă de carte veche, de icoană veche și de arheologie, cu descrieri pertinente ale preotului paroh Vasil Boșca, despre diversele și interesantele exponate.

Activitatea s-a încheiat cu o masă comună la cantina Complexului Parohial Ortodox, într-o bună dispoziție, depănându-se unele amintiri, pentru că „ceea ce e trist nu e că ești bătrân, ci că nu mai ești tânăr”(!), vorba scriitorului francez Alexandre Dumas-fiul.

Prof. Marin ȘTEFAN,
Publicist, Șimleu Silvaniei