Motto: „ Armata este sprijinul cel dintâi și cel din urmă al unui neam”.
Simion MEHEDINȚI (1868 -1962), academician, geograf și geopolitician român
Data de 25 Octombrie reprezintă ZIUA ARMATEI ROMÂNIEI, fapt instituit în urmă cu 60 de ani, prin Decretul nr. 381 din 1 octombrie 1959. De fiecare dată, în ajunul Praznicului Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, se onorează cum se cuvine Armata României pentru eroismul și jertfele bravilor săi militari, dovedite de-a lungul timpului, pentru împlinirea idealurilor noastre naționale: suveranitate, independență, unitate și indivizibilitate. Astfel, ziua de 25 Octombrie este una dintre cele mai importante sărbători naționale, în care poporul român își omagiază armata, faptele ei de arme de-a lungul timpului.
În acest context, și în orașul Șimleu Silvaniei s-au desfășurat activități de cinstire a Armatei României, pe măsura importanței acestui eveniment. Astfel, Ștafeta Veteranilor „INVICTUS” a ajuns în Garnizoană și, apoi, la Primărie, unde a primit Steagul orașului Șimleu Silvaniei din partea ing. Septimiu Cătălin Țurcaș – primarul urbei, în semn de respect deosebit pentru activitatea acesteia. Echipa „INVICTUS” l-a vizitat pe veteranul de război Tóth Șandor (are 100 de ani!), înmânându-i o „Diplomă de Apreciere”, alături de „Diploma de Excelență” oferită de Regimentul 69 Artilerie Mixtă „SILVANIA” și felicitările de rigoare. Ștafeta și-a continuat drumul spre municipiul Carei pentru a ajunge, în data de 25 octombrie 2019, la Ansamblul Monumental „Glorie Ostașului Român”. De asemenea, un detașament din cadrul Batalionului 315 Artilerie „Simion Bărnuțiu”, condus de către col. George Sas – comandantul Regimentului 69 Artilerie Mixtă „SILVANIA”, a depus coroane de flori la Cimitirul Eroilor din Budapesta, întru comemorarea militarilor români căzuți în cel de-al Doilea Război Mondial, pentru eliberarea Budapestei.
Vineri, 25 octombrie 2019, în jurul Sfintei Troițe din fața Bisericii Ortodoxe nr.1, pe o vreme minunată, s-a desfășurat o frumoasă ceremonie militar-religiosă de cinstire a Armatei României. Printre participanți s-au aflat: militari activi, în rezervă și în retragere, urmași ai veteranilor de război, oficialități județene și orășenești, cetățeni ai urbei șimleuane și din împrejurimile acesteia, invitați. Întreaga festivitate a fost coordonată de către Nicoleta Sîrca – maistru militar, iar sonorizarea a fost asigurată de către Romeo Oltean (Primăria șimleuană). Col. George SAS, ing. Septimiu Cătălin ȚURCAȘ și ing. Florin FLORIAN – prefectul Județului Sălaj, au primit onorul din partea Gărzii de Onoare. Aceștia s-au înclinat în fața Drapelului de Luptă și, trecând în revistă Garda de Onoare, au salutat-o. După intonarea Imnului Național al României, a urmat un Te Deum săvârșit de un sobor de preoți din partea BisericilorOrtodoxe și Greco-Catolice, făcându-se și parastasul de pomenire pentru eroii români căzuți pe câmpurile de luptă, pentru apărarea țării și întregirea neamului românesc.
În discursul său, comandantul Garnizoanei șimleune, col. George Sas, a spus:
„(…) La 25 octombrie 1944, după lupte grele, ultima localitate românească de la frontiera de vest a țării a fost eliberată de sub ocupația străină, cu prețul vieții a peste 50.000 de militari. Această zi reprezintă emblema luptelor duse de militarii români de-a lungul timpului, pentru îndeplinirea idealului națiunii române: un stat național, unitar, suveran, independent și indivizibil. Gândurile noastre se îndreaptă, cu respect și devotament, către invalizii, veteranii și văduvele de război, urmașii eroilor din cele două conflagrații mondiale. Noi, urmașii celor ce au pus patria mai presus de propria viață, ne plecăm fruntea în cinstea soților, taților, fraților și fiicelor care au scris, cu sângele lor, o parte importantă a istoriei României, file de istorie pe care le onorăm și le transmitem generațiilor viitoare. Să evidențiem, totodată, profesionalismul și curajul cu care militarii noștri contribuie la misiunile internaționale, sub egida NATO, Organizației Națiunilor Unite și Uniunii Europene, în diferite zone ale lumii și să le mulțumim pentru respectul de care se bucură Armata României în rândul statelor aliate. Adresez salutul nostru și cadrelor militare în rezervă și în retragere, care, prin tot ce au făcut pe timpul activității, au contribuit la ceea ce este astăzi Armata României. Dragi camarazi, armata face parte din familia noastră și contribuția fiecăruia dintre noi este vitală în dezvoltarea și creșterea prestigiului acestei instituții. De aceea, purtăm cu mândrie și onoare ținuta militară – semn al forței, respectului și al demnității. În această zi festivă, vă mulțumesc pentru activitatea depusă, vă felicit și vă urez multă sănătate, putere de muncă și realizări profesionale și personale, dumneavoastră și celor dragi dumneavoastră! La mulți ani militarilor din Regimentul 69 Artilerie Mixtă „SILVANIA”! La mulți ani Amatei României! Vă mulțumesc!”.
În alocuțiunea sa, ing. Septimiu Cătălin Țurcaș a zis:
„(…) Ziua de 25 Octombrie este una specială. Este ziua în care ne aplecăm, cu multă recunoștință și cu pioșenie, în fața tuturor acelora care au făcut ca, astăzi, noi să fim un popor liber. Ne aplecăm cu recunoștință în fața veteranilor de război, care, din păcte, sunt din ce în ce mai puțini. Și, cu aceeași recunoștință, în România, în general, și în Șimleu, în special, ne aplecăm în fața bravilor ostași. Noi, așa cum am spus întotdeauna, fiind un oraș ocrotit de Dumnezeu, și prezența armatei aici ne dă siguranța zilei de mâine, poate mult mai mult decât în alte localități din această țară. Astăzi, în această zi specială, aș vrea, în primul rând, să spunem fiecare în suflet, Dumnezeu să-i ierte pe toți aceia care au făcut ca astăzi noi să fim liberi. Aș vrea să mă înclin, cu recunoștință și respect, în fața militarilor români și să mă bucur că militarii români sunt o forță activă și recunoscută în organismele armatei internaționale. Și, nu în ultimul rând, să spun tuturor militarilor activi, în rezervă sau în retragere, Dumnezeu să vă binecuvânteze familiile, să fiți sănătoși și să aveți parte de oameni buni, alături! Dumnezeu să binecuvânteze Armata Română!”.
În cuvântul său, ing. Florin Florian spunea:
„(…) Sărbătorim astăzi Ziua Armatei, zi în care, acum 75 de ani, Armata României elibera de sub ocupație străină Transilvania de Nord, în urma bătăliei de la Carei. De-a lungul istoriei, în cele mai importante momente ale ei, națiunea română s-a strâns în jurul celui mai solid și mai constant pilon de credibilitate, și anume, Armata Română. O credibilitate pe care o are și astăzi, armata fiind una dintre cele mai respectate instituții în România, prin tot ceea ce înseamnă spiritul de sacrificiu, profesionalismul și patriotismul arătat de-a lungul timpului. Țara noastră are astăzi o armată ce îi asigură o credibilitate internă, internațională și strategică. Pe plan intern și în teatrele de operațiuni din străinătate, militarii români sunt apreciați pentru modul în care își îndeplinesc misiunile, în timp de pace sau de război. Înainte de toate, însă, nu trebuie să uităm că în drumul lung și greu, spre îndeplinirea idealurilor naționale de unitate, independență, suveranitate și integritate națională, au căzut jertfă mii de soldați români. Sunt eroii neamului nostru și avem datoria să transmitem generațiilor viitoare faptele de arme săvârșite de Armata Română. Pentru acești eroi suntem astăzi aici, în semn de apreciere, respect și recunoștință. Disponibilitatea de sacrificiu, în numele unor valori și principii, este ceva ce noi, civilii, uneori o considerăm ca de la sine înțeleasă, uitând că, din păcate, asta înseamnă chiar pierderi de vieți sau experiențe extrem de traumatizante fizic și emoțional. Pentru aceste sacrificii, datorăm militarilor nu doar respectul nostru, dar și acordarea întregului sprijin pe care poate să-l dea societatea. Așa cum spunea academicianul și geopoliticianul roman Simion Mehedinți, armata este sprijinul cel dintâi și cel din urmă al unui neam. La mulți ani Armatei României! Glorie eternă eroilor neamului! Mulțumesc!”.
Apoi, în timpul intonării „Imnului Eroilor”, au depus coroane de flori: Instituția Prefectului Județului Sălaj; Consiliul Județean Sălaj; Primăria și Consiliul Local Șimleu Silvaniei; Unitățile Militare din Garnizoana șimleuană; Cadrele militare în rezervă, în retragere, veteranii de război și Asociația Națională Cultul Eroilor „Regina Maria”- filiala Șimleu Silvaniei; Bisericile Ortodoxe și Greco-Catolice; Spitalul Orășenesc „Prof. Dr. Ioan Pușcaș”; Colegiul Național „Simion Bărnuțiu”, Colegiul Tehnic „Iuliu Maniu”, Liceul Tehnologic „Ioan Ossian”și Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă; Școlile Gimnaziale.
În continuare, în aplauzele binemeritate ale celor prezenți, un grup de elevi (fete și băieți), reprezentând Școala Gimnazială „Horea” a susținut un program cultural-artistic tematic, sub coordonarea prof. Traian Albu și în acompaniamentul orchestral al cantautorului Petre Gliguța (Centrul Cultural Șimleu Silvaniei). Au fost recitate poeziile: 25 Octombrie (Antonia Mag și Andreea Vlad – ambele, clasa a VIII-a); Oastea țării și La mulți ani! (Dalia Șandor, clasa a VIII-a); Salutați oastea română! (Gabriela Mercaș, clasa a VIII-a). Între recitări, grupul coral a interpretat cântecele: Înainte, marș!; Bravi ostași; Ai grijă, Doamne Sfinte!; La mulți ani, Oaste Română!; Bravi ostași ai României, să trăiți!
Festivitatea s-a încheiat, lângă Parcul Central al orașului, pe strada 1 Decembrie 1918, într-o atmosferă măreață și aplauze prelungite, cu atrăgătoarea defilare a Gărzii de Onoare (militari ai Regimentului 69 Artilerie Mixtă „SILVANIA”), comandată de către lt.col. Ioan Suciu – participant la misiuni în teatrele de operații din Bosnia și Herțegovina, precum și din Irak.
Așadar, și de această dată, în orașul de la poalele Măgurii Țării Silvaniei s-au desfășurat activități de admirație și aleasă prețuire a Oștirii Române, a celor care au fost și sunt în slujba acesteia, militarii, cei care onorează și duc mai departe tradiția și rostul de instituție fundamentală a statului român.
La mulți ani, ARMATA ROMÂNIEI!
Prof. Marin ȘTEFAN,
Publicist, Șimleu Silvaniei