Biserica Romano Catolică

Biserica romano-catolică din Șimleu Silvaniei este un monument istoric înscris în Repertoriul arheologic național. A fost construită în stil gotic târziu în anul 1532. Lăcașul de cult a fost edificat de către voievodul Transilvaniei Báthory István împreună cu soția Telegdy Katalin cu ocazia nașterii fiului lor. Protecția familiei Bathory a împiedicat transformarea ei în edificiu de cult reformat. Atunci încă nu ştia nimeni că pruncul avea să devină voievodul Transilvaniei şi rege al Poloniei.

În 1660 turcii pârjolesc toate localităţile şi bisericile pe care le întâlnesc în drumul lor spre Oradea. Nici Şimleul Silvaniei nu are o soartă mai bună. Biserica este reconstruită în 1666 cu sprijinul financiar al văduvei principelui Rákóczi Ferenc al II-lea, Báthory Zsófia.

La intrare are un balcon susținut de stâlpi masivi de cărămidă. În 1780 a fost construit turnul de factură barocă. În 1863 biserica a fost mărită, iar în 1892 a fost înălțată cu 6 m. În 1894 a fost efectuată o restaurare în interior când i s-a adăugat și orga. În subsol se află cripte, azi zidite…

Adresa:Strada 1 Mai, nr. 1A, Șimleu Silvaniei, județul Sălaj