Orașul Simleu Silvaniei este situat la poalele dealului Măgura, pe locul unde în epoca dacică s-a aflat Cetatea Dacidava, această zonă fiind pe atunci locuită de către dacii liberi.
Pe baza unor cercetări arheologice mai vechi și mai noi s-a constatat că pe Măgura au existat din cele mai vechi timpuri așezări dacice, întărite de puternice cetăți de apărare, care dominau până departe spre Ungaria. Despre aceste așezări ne vorbesc mormintele descoperite aici în care s-au găsit nenumeroase obiecte care țin de perioada de început a societății omenești, făcând trecere de la neolitic și dovedind că aceste locuri erau populate încă din această epocă îndepartată.
Tot aici a fost descoperită ceașca dacică de lut cu toartă care acum se regăsește într-o vitrină la liceul Agricol din Șimleu, dar și la Muzeul Național din București. Măgura Șimleului a fost adăpostul unor tezaure de o valoare inestimabilă, unice în lume care acum se află la Viena și la Budapesta.
Dealul Cetății și văile care îl mărginesc mai poartă și acum amprenta timpurilor de demult, atunci când dacii, cei ai căror urmași sîntem, erau prezenți acolo nu doar ca și popor, ci, mai mult, ca spirit, atunci când lumea era mai simplă. Iar așezarea asta de pe dealul-munte de lângă Șimleu se presupune a fi Dacidava, cea pomenită de Ptolemeu, astronom, matematician și geograf grec, cel ale cărui teorii au fost piatra de căpătâi a științei din vremurile lui, ba chiar până acum câteva sute de ani .(sursa Sălajul Pursisimplu)
Adresa: Se poate merge cu mașina până la capătul străzii Garofiței, de aici este un traseu de mers pe jos cam de o jumătate de oră