Concursul Național „Eco Provocarea” 2022. CN „Simion Bărnuțiu” Șimleu Silvaniei, locul II pe țară

Motto: „Privește adânc natura. Și apoi vei înțelege totul mai bine”.

Albert EINSTEIN (1879-1955), fizician german

 

Concursul Național Eco Provocarea” este inițiat de Asociatia „Viitor Plus” din București, fiind un proiect care dă posibilitatea implicării elevilor, profesorilor, părinților, membrilor comunității în acțiuni și activități ce vizează protejarea mediului. Acesta se organizează pe patru categorii de activități: reciclare, igienizare, târguri de economie circulară și plantarea de puieți, desfășurându-se pe patru module/perioade. El a fost declarat „Cel mai bun proiect educațional de mediu din România” în cadrul Energy Globe Awards, angrenând mii de elevi și profesori ecoambasadori, strângând sute de mii de kg de deșeuri reciclabile, colectând zeci de mii de saci de deșeuri, plantând sute de mii de puieți, adunând zeci de mii de saci de deșeuri din natură și organizând mii de evenimente educaționale.
Colegiul Național „Simion Bărnuțiu” din Șimleu Silvaniei, s-a clasat pe locul II pe țară, la Concursul Național Eco Provocarea – ediția a XI-a, anul școlar 2021-2022, la categoria igienizare, după Liceul Teoretic „Adam Müller Guttenbrunn” din Arad. Astfel, profesoara Liliana Pașca – coordonator de proiect, a fost premiată cu 4.500 de lei de Asociația pentru dezvoltare durabilă „Viitor Plus”! La categoria igienizare au fost prevăzute activități de: informare și conștientizare privind calitatea mediului înconjurător sub acțiunea unor activități umane; colectare a deșeurilor depozitate necorespunzător în arealele naturale și depozitarea acestora în spații special amenajate sau predarea lor către colectorii specializați/firme de salubritate; campanii de realizare de ecoambasadori cu tinerii din diferite unități școlare din orașul Șimleu Silvaniei, privind colectarea, reciclarea, reutilizarea unor resurse naturale; risipă alimentară. Fiecare acțiune a fost documentată cu bonuri  de cântar, fotografii, chitanțe și alte dovezi ce arată că activitatea a fost realizată.
Cele mai bune echipe poziționate pe locurile I, II și III în clasamentul actualizat în fiecare lună din concurs, în funcție de performanța în activități și cantități raportate, au primit premiul mult râvnit: un loc în Tabăra de Leadership pentru Mediu „Eco Provocarea”, organizată și desfășurată în perioada 25-28 august 2022, în Stațiunea Montană Cheia, județul Prahova. Echipele s-au implicat major în această ediție a concursului, având rezultate remarcabile la toate categoriile de întrecere. Astfel, timp de trei zile, peste 60 de elevi și profesori din județele: Arad, Argeș, Bistrița-Năsăud, Galați, Mehedinți, Sălaj, Satu Mare, Sibiu și Timiș au activat într-o serie de ateliere de dezvoltare personală, team work, precum  workshopuri pe tema schimbărilor climatice.
Dintre cei 15 ecoambasadori ai echipei CN „Simion Bărnuțiu” Șimleu Silvaniei, patru elevi – Tudor Porcar, Cătălin Pop, Alexia Sîrca și Alexandra Treșca – au participat la această tabără, împreună cu coordonatorul proiectului, profesoara Liliana Pașca. Acolo a avut loc și premierea.
Liliana Pașca a primit premiul de la Asociația „Viitor Plus” pentru realizarea unui eveniment pe temă de schimbări climatice. Acesta s-a derulat cu tema „S. O. S. – Salvați Planeta”, vineri, 14 octombrie 2022, în incinta CN „Simion Bărnuțiu” Șimleu Silvaniei. La realizarea acestui eveniment a participat o valoroasă echipă: Bianca Șerban – director, Claudia Crăciun, Kovács István, Dana Chiș – inspector școlar, Gabriela Domuța – inspector școlar, Berek Aliz, Vig Iuditm, Vasil Otilia, Matei Erika, Ramona Pop, Camelia Sârbe, Lavinia Berar – Centrul Național de Promovare și Informare Turistică Șimleu Silvaniei, Sanda Bulgărean – Colegiul Național „Silvania” Zalău, Mariana Nosal – Colegiul Tehnic „Iuliu Maniu” Șimleu Silvaniei și clasa a XI-a A – profil filologie-intensiv limba engleză de la  CN „Simion Bărnuțiu” Șimleu Silvaniei.
Finaliști au fost echipele formate din elevii: Luca Santavan, Kovács Ștefania, Antonia Gherasim și Józsa Andrei (toți în clasa a XI-a C); Balog Krisztián, Angel Brisc, Matei Medeșan și
Darius Chiș (toți în clasa a XI-a F); Mălina Chiș, Ilyes Erik, Corina Șanta și Oana Dobrincu (toți în clasa a XI-a E). Printre activități s-au aflat: selectarea diferențiată a deșeurilor (verde- sticlă, galben- plastic, albastru-deșeuri menajere); completarea unui rebus cu teme de protecția mediului în limbile engleză, franceză, maghiară și germană; pictură pe pânză după indicațiile date de un coleg; realizarea unei expoziții de pictură (finalistă, Sara Lucuț – clasa a X-a A); realizarea de fotografii (finalistă fiind Oana Dobrincu – clasa a XI-a E ); obiecte realizate din materiale reciclabile (finaliști fiind – Iulia Moisi și Amalia Țurcaș (ambele, clasa a XII-a A).
În acest context, CN „Simion Bărnuțiu” Șimleu Silvaniei va participa la acest concurs și în anul școlar 2022-2023, valorificându-și experiența acumulată în conștientizarea importanței sănătății mediului înconjurător, stoparea defrișărilor și reducerea risipei alimentare prin activități educative la clasă, privind modul de selectare a deșeurilor, schimbarea climatică și efectele poluării asupra sănătății viețuitoarelor.
Felicitări și succes deplin în ediția a XII-a a concursului!

                                                                                                   Prof. Marin ȘTEFAN / UZPR,

                                                                                                       Publicist, Șimleu Silvaniei