Cele mai recente descoperiri arheologice despre familia Báthory
Sâmbătă, 18 septembrie de la ora 13:30
Prezintă dr. Dan Băcueț, Muzeul de Istorie și Artă a Județului Sălaj ( Sala de Conferințe a Centrului Național de Informare și Promovare Turistică Șimleu)
În Pericei a existat, în perioada medievală, conform unor surse documentare, o ramură a familiei Báthory, care avea o curie, dar care nu a fost identificată niciodată, respectiv o capelă în care ar fi fost înmormântați o parte din membri ai familiei. În zidăria actualei biserici reformate din Pericei se păstrează niște lespezi funerare ale unor membri ai familiei Báthory, care au locuit aici.
”Vestigii funerare ale unui cavaler medieval de rang înalt, mai exact o reînhumare a unui personaj al elitei nobiliare din zona Periceiului, au fost descoperite recent de Dan Băcueț-Crișan și Timea Keresztes, arheologi la Muzeul Județean de Istorie și Artă (MJIA) Zalău.”
“Inventarul spectaculos conține elemente de armură, părți din coif, sabie, buzdugan – semn distinctiv al unui membru important al elitei nobiliare și pinteni”, a precizat arheologul de la MJIA Zalău. Conform acestuia, totul a început în anul 2017, în urma unor săpături arheologice preventive, însă rezultatele cele mai spectaculoase au început să apară în anul 2020, când au fost reluate săpăturile de la Pericei. Ca urmare a săpăturilor efectuate, a fost descoperit un cimitir medieval de înhumație și urmele construcției unei biserici medievale.
Într-unul dintre mormintele duble ale cimitirului medieval au fost descoperite rămășițele unei persoane adulte și a unui copil, fetiță, orientat de la nord la sud, total altfel decât se obișnuia în ritualul creștin, respectiv de la vest la est. Interesant este elementul textil descoperit asupra copilului, un fel de bentiță care înconjura capul acestuia. Elementul textil, foarte bine prelevat, de altfel, și care se află, în prezent, în proces de restaurare și analiză, este o piesă de excepție – o dantelă pe suport de catifea, realizată prin tehnica ciocănelelor, cu mărgele negre și perle. Textilele arheologice sunt extrem de spectaculoase și rare, astfel că va fi un obiect de unicat pentru Muzeul din Zalău.
Arheologul Dan Băcueţ a mai adăugat faptul că toate piesele descoperite vor fi fotografiate, desenate, restaurate, conservate şi vor face subiectul unei expoziţii.
Sursa foto: Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău