Motto: „O glumă este un lucru foarte serios.”
Winston CHURCHILL (1874 -1965), scriitor și om politic britanic
În urmă cu patru ani (22-23 octombrie 2015), la Șimleu Silvaniei, s-a desfășurat prima ediție a Festivalului Național de Umor „ De la LEU la ȘIMLEU… cursul valutar al umorului !”. Acesta a prins „viață” ca urmare a propunerii ing. Cristian Bilț – atunci, președintele Consiliului de Administrație „SIMEX PLUS S.R.L.” Șimleu Silvaniei, într-o discuție cu Sorin Tănase – artist umorist din Baia Mare (sătmărean de origine) și ing. Septimiu Cătălin Țurcaș – primarul orașului. La ediția a treia (27 octombrie 2017), organizatorii – Primăria Orașului Șimleu Silvaniei, Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj și Casa de Cultură Șimleu Silvaniei – au „rebotezat” frumoasa și instructiva manifestație cultural-artistică, numind-o: Festivalul de Umor „ȘIMLEU DE AUR. DE LA LEU LA ȘIMLEU”.
Joi, 31 octombrie 2019, Primăria, Consiliul Local și Casa de Cultură din orașul Șimleu Silvaniei i-au prezentat pe seniorii umorului românesc în acest festival, într-un spectacol aniversar: „5 ANI DE ȘIMLEU, cu sos de umor și folk tăiat mărunțel”. Dacă, în toți acești ani, cotația leului a scăzut „pas cu pas”, iar ROBOR-ul (indicatorul de referință pentru dobânzi la credite în lei) a „explodat”, ducând la un acces la credite restricționate, umorul, prin „UN ȘimLEU”, a fost principala „valută” în Țara Silvaniei, apreciindu-se substanțial sub efectul contribuției artiștilor care au urcat pe scena Casei Orășenești de Cultură. Da, pentu că glumele, anecdotele, poantele, ironiile și vorbele spirituale, spuse în mod serios (vorba lui Winston Churchill), precum și cântecele, au „declanșat” veselia și buna dispoziție în rândurile publicului spectator. Din păcate, la această ediție aniversară, au fost multe locuri libere în sală… Nu cred că este de vină „campania electorală” transmisă la diferite posturi de radio și televiziune sau online. Mai degrabă, zic eu, ar fi prezența multor oameni la LUMINAȚIE, întru cinstirea morților, așa cum este tradiția în Ardeal.
Din nou, în holul Casei de Cultură, au fost vernisate două expoziții de caricatură și grafică satirică. Una, despre protagoniștii festivalului, numită „Surpriză! Deja ai o caricatură… Descoperă-ți-o singur !”, a maestrului Cristinel Vecerdea-Criv ( Cercul Militar Lugoj), cel care a realizat și portrete „la minut” doritorilor, printre care s-a aflat și subsemnatul. Cealaltă, intitulată „Ilustrații la volumul MARELE ZID CHINEZESC GERMAN” al scriitorului clujean Cornel Udrea, realizată de către prof. univ. dr. Cristian Cheșuț – prorector al Universității de Artă și Design din Cluj-Napoca. Domnia sa a realizat și atractivul afiș al festivalului.
Spectacolul a fost „deschis” de către Sorin Tănase, care a vorbit despre istoricul festivalului și a mulțumit celor care s-au implicat în realizarea acestui eveniment. Au fost nominalizați seniorii umorului românesc care au urcat pe scenă, la cele patru ediții, anunțând absența regretatului artist Gyuri Pascu, plecat în dreapta Domnului, cea a scriitorului clujean Cornel Udrea (probleme de sănătate), precum și a actorului Horațiu Mălăele (prezent la altă activitate). A evidențiat asigurarea părții tehnice (sonorizarea) de către clujeanul Orlando Rus. În plus, înainte și după fiecare punct din programul festivalului, Sorin Tănase a desfătat spectatorii prin vorbele sale de haz, anecdote și persiflări cu „adrese subînțelese”.
Ca de fiecare dată, Diana și Ionică Horvath Bugheșiu (Grupul Folk „Clasic” din Baia Mare) au interpretat Imnul Festivalului, pe versurile lui Cornel Udrea. În continuare, cei doi artiști au încântat asistența cu melodiile: Sunt cântecul, Descântec de lună și Pas cu pas. Apoi, publicul l-a primit cu aplauze prelungite pe îndrăgitul actor clujean Dorel Vișan. În acest „spectacol de suflet”, domnia sa a spus povestea pilduitoare a unui „om necăjit și nemulțumit de viața lui”. În continuare, a recitat impecabil poezia „Puntea lui Rumi” (inspirată din înțelepciunea indiană), scrisă de „marele cărturar George Coșbuc, numit, pe nedrept, poetul țărănimii, cel care vorbea cinci limbi, cursiv”.
După o frumoasă proiecție video despre Gyuri Pascu, in memoriam, cu o parte a evoluției acestuia la prima ediție a festivalului, a intrat pe scenă artistul brăilean Costel Pătrășcan. Acesta a înveselit asistența cu o interesantă și bogată videoproiecție de caricatură comentată. Talentatul tenor Marian Buzilă (Satu Mare), prezent și la edițiile anterioare, a impresionat spectatorii, și de această dată, cu melodiile: Nessun dorma!; Al doilea vals ; Funiculi, Funicula! și Abballati. A urmat artistul Jean Paler, cu recitalul „Umorul – pastila vieții”, purtându-i pe spectatorii entuziasmați prin diferite situații trăite sau… inventate!
După două ore de spectacol, a apărut Grupul „VOUĂ”, cu alt spectacol: „Ce ne este 9?”. Acest grup a împlinit 37 de ani de existență, având mai multe denumiri și mai multe „formule” de alcătuire. Acum, sub comanda aceluiași mentor, Adrian Fetecău, au fost prezenți: Vlad Jipa, Dan Caramihai, Ovidiu Mihăilescu, Jean Lemne, Silviu Filip, Florin Nan și Andrei Necula. Aceștia, în aplauzdele publicului, prin cântece și diferite scenete de un bun rafinament, au demonstrat că „și râsul ne unește”.
În final, Sorin Tănase a spus:
„Vă mulțumim din tot sufletul pentru că ați fost alături de noi la această ediție aniversară! Sperăm, din tot sufletul, ca acest festival să trăiască, să ne mai întâlnim sănătoși. Mulțumesc, încă o dată, domnului primar Țurcaș! Mulțumesc Primăriei! Vă mulțumesc dumneavoastră, tuturor, și tuturor celor care credeți în evenimentele acestea, care mai au curajul să țină undeva umorul, la un nivel de bun simț! Vă mulțumim din tot sufletul! Să ne revedem cu bine!”.
Festivalul s-a încheiat, iarăși, cu un moment înălțător, când admirabilii artiști (pe scenă) și generoasa asistență (în picioare) au aplaudat și au cântat, împreună, frumoasa melodie a Grupului „Phöenix”, Andrii Popa.
Bravo, TUTUROR! FELICITĂRI!
Prof. Marin ȘTEFAN,
Publicist, Șimleu Silvaniei