Festivalul Medieval „Bathory Fest” este de departe cel mai mare proiect realizat anul acesta de către Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Șimleu Silvaniei, și care a adus laolaltă români, polonezi, maghiari, israelieni și o argentiniană.
Acesta s-a desfășurat pe o perioadă de 3 zile, din data de 14, până pe 16 septembrie, și a fost organizat de către Primăria și Consiliul Local Șimleu Silvaniei, Centrul Național de Informare și Promovare Turistică, și Fundația Hussar, având ca parteneri: Biblioteca Orășenească „Alexandru Șterca Șuluțiu”, Cercul de pictură Silvan-Art, Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj, A.D.I. Sălaj Plus, A.P.C.I.T. și Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău.
Evenimentul a adus în Parcul Cetății atmosfera medievală de odinioară, cu domnițe și cavaleri, cu parade medievale, sunete de săbii și reprezentări de dansuri din acea perioadă.
Prima zi a acestui festival a dus în fața publicului o paradă de costume medievale, precum și un program special de rugăciune și cântece, care a marcat intrarea în Șabat a evreilor, și care s-a desfășurat în Sinagoga din oraș în prezența a mai mult de 60 de persoane, tineri și adulți deopotrivă, români, israelieni, polonezi și maghiari.
Cea de-a doua zi a debutat prin dezvelirea unei plăci aniversare care marchează 100 de ani de la Marea Unire, 100 de ani de la Independența de stat a Poloniei, Israel – 70 de ani de la înființarea Statului, și Ungaria – 485 de ani de la nașterea lui Stephanus Báthory, moment ce a avut loc în prezența oficialilor români, polonezi și maghiari.
De asemenea, „expoziția de pictură de pe zidul cetății, realizată de membrii Cercului de pictură Silvan Art, coordonat de pictorul Dumitru Costălaș, spectacolul de sculptură în lemn cu drujba, concertele de muzică medievală, activitățile cultural-artistice, parada costumelor medievale, mesteșugarii și producătorii tradiționali, prezentarea de armuri și arme medievale și a tehnicilor de luptă și a exercițiilor de apărare, asediul Cetății Bathory, concertul Tânăr și liber dat de tinerii din oraș și spectacolul oferit de trupa Corbu, care i-a avut invitați speciali pe Ovidiu Gorgan și Tudor Bonta de la Mierla Neagră, au făcut ca ziua de sâmbătă să fie una plină, în care Cetatea Bathory a fost punctul de atracție.” (sursa: Sălajul Pur și Simplu)
În data de 16 septembrie a avut loc la Primăria Șimleu o recepție oficială cu reprezentanții orașelor infrățite, după care cei prezenți au participat la slujba religioasă de la Biserica Romano Catolică, urmată de depuneri de coroane și jerbe de flori la bustul lui Stephanus Bathory și totodată încheierea festivalului.
Credit foto: Sălajul Pur și Simplu