„Iuliu Maniu – făuritor al României Unite!”. Masă rotundă la Șimleu Silvaniei în cinstea Marelui Om Politic

Primăria orașului Șimleu Silvaniei, Centrul Național de Informare si Promovare Turistică și Parohia Greco-Catolică Bădăcin, în parteneriat cu Direcția Județeană pentru Cultură Sălaj, Biblioteca Județeană „Ioniță Scipione Bădescu” din Zalău, Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj și Muzeul Județean de Istorie și Artă din Zalău, au organizat în data de 3 Februarie, în sala mare a Primăriei Șimleu, o Masă Rotundă cu tema „Iuliu Maniu – făuritor al României Unite!”.
Evenimentul a fost realizat pentru evocarea personalității marelui om politic, Iuliu Maniu, care a avut o contribuție majoră la realizarea Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918, iar ca președinte al Consiliului Dirigent, ministru de interne, președinte al Partidului Național Țărănesc, președinte al Consiliului de Miniștri (trei mandate) și membru de onoare al Academiei Române, s-a implicat activ în integrarea cu promptitudine a administrației din Transilvania în cea a României Mari.
La masa rotundă au participat istorici renumiți, cercetători, cadre didactice, elevi, reprezentanți ai autorităților locale, dar și cei interesați de acest subiect.
S-au discutat aspecte din viața și cariera lui Iuliu Maniu, dar și pe baza unui subiect inedit, referitor la un Manifest al minorității evreiești din Transilvania, care descrie susținerea acestora pentru candidatura lui Iuliu Maniu.
Minorități ca germanii, evrei, maghiari, slovaci, chiar și rroma și sinti, au subscris prin declarații publice la dorința românilor din Transilvania de a se uni cu țara. În acest context, au fost evocate și acțiunile lui Iuliu Maniu de includere a unor minorități naționale în Parlamentul României.
De asemenea, au fost depuse coroane de flori la Monumentul lui Iuliu Maniu din centrul orașului și au fost rostite rugăciuni în amintirea personalității lui.