LA FOTBAL, DERBY SĂLĂJEAN CÂȘTIGAT DE ȘIMLEUANI

CS „Sportul 2007” Șimleu Silvaniei – SCM Zalău = 1-1 (0-0), 8-7,
după loviturile de departajare de la 11 metri

A început CUPA ROMÂNIEI, la fotbal. În faza I, s-au întâlnit echipele reprezentative ale Sălajului în Liga a III-a, seria a X-a: CS Sportul 2007 Șimleu Silvaniei și SCM Zalău. Meciul s-a desfășurat miercuri, 9 septembrie 2020 (de la ora 16:30), pe Stadionul „Măgura” din orașul Șimleu Silvaniei, cu respectarea regulilor impuse din cauza pandemiei de coronavirus. A fost o partidă dârză, de mare angajament, cu joc deschis de ambele părți. În ciuda tuturor pronosticurilor, au câștigat șimleuanii, după loviturile de departajare de la 11 metri! Elevii antrenorului George Zima au abordat cu ambiție acest meci, punând accent pe ambele faze ale jocului, cu precădere pe apărare. Totuși, pe ansamblu, partida a fost dominată de echipa antrenorului Marius Pașca, cotată la un nivel superior.

Partida s-a desfășurat pe un teren de joc foarte bun și a avut destule valențe tehnice și spectaculare, cu câteva reușite aplaudate la scenă deschisă de către spectatorii care au avut acces în incinta stadionului, precum și de către cei din afara acestuia. Tonul l-au dat gazdele, care au ținut să pășească cu dreptul în această ediție a Cupei României.

În prima repriză, atacul gazdelor a fost ponderat. După irosirea unei foarte bune ocazii a șeptarului șimleuan, Adelin Neaga (min. 20), oaspeții au ieșit la atac. Astfel,  după ce căpitanul de echipă, Raul Stanciu a „nimerit” bara transversală a porții (min. 21), au urmat mai multe ocazii de a trimite mingea în poarta apărată de Paul Cosma. Printre cei care puteau înscrie, s-au aflat: Sebastian Culda (min. 23), Raul Stanciu (min. 26), Florin Istrate (min. 41 și 43). Totuși, localnicii puteau deschide scorul prin Adelin Neaga (min. 44), care a ratat, nepermis, din mijlocul careului mare.

N-a început bine repriza a doua, când mingea, trimisă cu „boltă” de către Claudiu Băican (min. 46), s-a oprit în plasa porții zălăuane. Așadar, 1-0. La acest scor, șimleuanii impulsionați de imnul clubului (redat la stația de amplificare) și de galeriile din afara terenului și stadionului, puteau majora scorul, dar Luigi Pop (min. 49), Adelin Neaga (min. 59) și George Pop (min. 70) s-au „jucat” cu ocaziile ivite. De partea cealaltă, Sebastian Culda (min. 52) putea aduce egalarea, dar a șutat în portar. A izbutit, însă, Alin Mutu (min. 91), care a fructificat excelent mingea centrată de la colțul din stânga terenului (corner), de către Florin Istrate. Ca atare, 1-1. În aceste condiții, vizând victoria mult dorită, atacul oaspeților s-a întețit, culminând cu marea ratare a lui Mihai Onicaș (min. 93), care a trimis mingea, cu capul, în bara porții șimleuane! Meciul ar fi fost încheiat.

Inevitabil, au venit prelungirile, când jocul s-a echilibrat din nou. Totuși, fiecare combatantă căuta golul victoriei, gândindu-se la „efectul” loviturilor de departajare de la 11 metri. N-au scăpat de ele, chiar dacă Luigi Pop (min. 99) și Gabriel Caba (min. 113), respectiv, Sebastian Duma (min. 103) și Florin Istrate (min. 105) au avut bune ocazii de gol.

La loviturile de departajare, au început zălăuanii, iar scorul a evoluat așa: 1-0 (Florin Istrate), 1-0 (ratare, Bogdan Ciaca), 2-0 (Raul Stanciu), 2-1 (Silviu Crișan), 3-1 (Cristian Jalbă), 3-2 (Guiti Ismael), 3-2 (ratare, Mihai Petra), 3-3 (Răzvan Pop), 4-3 (Alin Mutu), 4-4 (Marius Leitan), 5-4 (Sebastian Duma), 5-5 (George Pop), 6-5 (Kis Lorand), 6-6 (Vlad Pop), 6-6 (ratare, Florin Pop) și 6-7 (Lázár Zoltán), spre marea bucurie a fotbaliștilor și suporterilor șimleuani și totala dezamăgire a zălăuanilor!

Așadar, Zeița Fortuna le-a surâs șimleuanilor, cei care vor reprezenta Sălajul în faza a II-a a Cupei României, la fotbal. Aceasta se va desfășura în data de 23 septembrie 2020.

Șimleu Silvaniei: Paul Cosma – Răzvan Pop, Guiti Ismael, Marius Leitan, Gabriel Caba (min. 114, Olimpiu Ardelean), Bogdan Ciaca (căpitan de echipă), Luigi Pop (min. 114, Silviu Crișan), George Pop, Daniel George Contraș (min. 70, Bogdan Oltean), Adelin Neaga (min. 114, Lázár Zoltán) și Claudiu Băican (min. 79, Vlad Pop). Au fost prezenți: Sípos József, Sebastian Pop, Alexandru Crișan și Raul Cristuțiu. Antrenor: George Zima.

Zalău: Andrei Pop – Florin Pop, Alin Mutu, Kis Loránd, Cristian Jalbă, Sebastian Culda (min. 75,   Sebastian Duma), Mihai Onicaș (min. 100, Denis Cubaș), Raul Stanciu (căpitan de echipă), Mihai Forna (min. 85, Alexandru Jula), Mihai Petra și Florin Istrate. Au fost prezenți: Bogdan Miron, Dănuț Cozma, Iustin Ardelean și Răzvan Dulap. Antrenori: Marius Pașca – principal și Alexandru Pop – secund.

Pentru comportări neportive și comentarii la deciziile arbitrului, au fost avertizați (cartonaș galben): Alexandru Ciaca (min.25), Răzvan Pop (min. 42), George Pop (min. 43), George Daniel Contraș (min. 60), Claudiu Băican (min. 78) și Lázár Zoltán (116) – de la gazde; Sebastian Culda (min. 47), Mihai Forna (min. 55), Mihai Onicaș (min. 66), Cristian Jalbă (min.75) și Alin Mutu (min. 79) –de la oaspeți.

Au arbitrat bine: Mircea Salomir – principal (Cluj-Napoca), Casian Bala și Alina Mihoc – asistenți (ambii din Arad). Observator: Leontin Moga – secretar al Asociației Județene de Fotbal Sălaj.

După meci, am obținut trei declarații.

Marius Pașca – antrenor al SCM Zalău:

„A fost un meci disputat. Așa se întâmplă în Cupa României, apar surprizele. Consider că este o surpriză că au câștigat gazdele. De asemenea, consider că în cele 90 de minute ne-am creat  patru-cinci situații de a marca, dar, din păcate, am ratat. Sigur că, la loteria loviturilor de la 11 metri, se poate întâmpla să câștige oricine. Felicit gazdele pentru organizarea meciului, precum și echipa din Șimleu, și le doresc să aibă succes în continuare!”.

George Zima – antrenor al CS „Sportul 2007” Șimleu Silvaniei:

„Sunt foarte fericit pentru această victorie. Dar, dincolo de accederea mai departe și această victorie, sunt fericit că echipa a dat dovadă de caracter, am arătat calitate umană. Dincolo de partea fotbalistică, unde cred că am arătat bine, mai ales în faza defensivă , mă bucur că am putut să le ofer această victorie, în primul rând, jucătorilor mei, pentru că ei au fost artizanii  acestui succes și, în al doilea rând, suporterilor minunați, care ne susțin mereu”.

Ioan Gurzău – președintele clubului șimleuan:

„Meci frumos, deschis oricărui rezultat, în care dăruirea și-a spus cuvântul, încununat în succesul echipei din Șimleu. Mă bucur foarte mult că am reușit să ne calificăm, având în vedere că este o echipă tânără. Am jucat cu jucători din 2002-2003 în teren. Succesul, cu atât este mai important pentru că am avut o șansă ca jucătorii foarte tineri să joace la alt nivel. Am avut și am încredere în ei. Împreună, sper să reușim și vom reuși, ca Șimleul să aibă, înapoi, fotbal la alt nivel, după foarte mulți ani. Sper ca, împreună cu colegii, acest rezultat să nu fie întâmplător și rezultatele să apară în continuare. Îmi doresc să ne revedem la meciurile viitoare, cu victorii”.

                                                    Prof. Marin ȘTEFAN,

                                           Publicist, Șimleu Silvaniei