Legăturile familiei Báthory

DESCOPERIRILE ARHEOLOGICE DIN LOCALITATEA PERICEI ȘI LEGĂTURILE CU FAMILIA BÁTHORY

Rezultatele cercetărilor arheologice din situl de la Pericei (com. Pericei, jud. Sălaj) de pe str. Góc, nr. 668 sunt cunoscute mediului științific, recenta descoperire cu caracter funerar (mormântul unui personaj de rang înalt cu un inventar arheologic de excepție!) fiind intens promovată/valorizată în mediul on-line și nu numai (colectiv de cercetare compus din arheologii Dan Băcueț-Crișan și Timea Keresztes, ambii din cadrul Muzeului Județean de Istorie și Artă Zalău). Încă din anul 2020, situl arheologic “promitea” descoperiri interesante, în acel an fiind identificate urmele unei biserici vechi medievale, distrusă în timpul invaziilor turcești din anii 1658 și 1660.

În prezent, în localitatea Pericei se află o biserică (aparținând ritului Reformat) a cărei construcții a început în anul 1668. Biserica respectivă a fost construită în mai multe etape, zidurile fiind ridicate cu piatră spoliată din ruinele bisericii medievale identificată arheologic în situl de la Pericei, str. Got, nr. 668, în anul 2020.  Sursele documentare vorbesc și despre o curia (mai târziu fiind amintit un castello) existentă în hotarul satului Pericei, aflată în proprietatea unei ramuri de Pericei a familiei nobiliare Báthory. Deocamdată, urmele și locația acestei curia (castello) nu au fost identificate.

În actuala biserica reformată din Pericei se păstrează două lespezi funerare din piatră (una întreagă și una ruptă în bucăți) care redau doi defuncți de sex masculin (întinși pe spate) îmbrăcați în armuri de cavaleri. Lespezile funerare au aparținut unor membri ai familiei Báthory (ramura de Pericei) care au fost înmormântați în vechea biserică medievală dispărută, regăsită arheologic în anul 2020.

În anul 2021, în acest sit a fost descoperit un context arheologic extrem de interesant, locul reînhumării unui personaj de rang înalt, nobiliar, cu un inventar arheologic de excepție: coif, armură, sabie, pinteni, buzdugan!

Artefactele de excepție descoperite (armură cu decor suflat în aur, nituri de prindere auriți, buzdugan decorat cu elemente geometrice, etc.) se află în plin proces de restaurare și conservare. Contextul arheologic împreună cu lotul de artefacte descoperite este în curs de studiere, până în prezent fiind aplicate mai multe metode de analize științifice, fiecare furnizând o serie de date interesante.

Având în vedere caracteristicile speciale ale descoperirii respective, nu este exclusă posibilitatea ca defunctul să fie un membru al familiei Báthory (ramura de Pericei), unul dintre cei înmormântați în vechea biserica medievală a cărei urme au fost identificate în săpătura arheologică din anul 2020. În momentul finalizării tuturor investigațiilor, rezultatele vor fi prezentate în totalitate lumii științifice și publicului larg.

dr. Dan Băcueț-Crișan

Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău

Pentru video, accesează pe link-ul de mai jos⇓

DESCOPERIRILE ARHEOLOGICE DIN LOCALITATEA PERICEI ȘI LEGĂTURILE CU FAMILIA BÁTHORY