Liceul Tehnologic „Ioan Ossian”

„Liceul Tehnologic  din Șimleu Silvaniei a luat ființă în anul 1902, ca Școala Inferioară de Agricultură, prima de acest fel din Transilvania.   Din 1919 prin grija lui Iuliu Maniu și în conformitate cu planul național de educație, după Marea Unire, liceul a primit numele lui „ Simion Bărnuțiu”- ideologul Marii Uniri, fiind și prima școală românească din localitate. La inaugurarea din 1919, primul care a luat   cuvântul a fost însuși Iuliu Maniu în calitate de coregent.

Primul director al liceului după Marea Unire  a fost doctor Ioan Ossian, profesor de istorie și latină, om cu o vastă cultură, eminent pedagog și bun organizator. Meritul sau deosebit consta în faptul ca a ridicat liceul românesc din Șimleu la mare prestigiu, fiind recunoscut și pe plan național prin modul de organizare și pregătire a generațiilor de elevi. În același timp, doctor Ioan Ossian a făcut și o muncă de apostolat, mergând prin sate și îndemnând țăranii să-și lase copii la liceul din Șimleu, după ce aceiași țărani își pierduseră orice încredere și speranța în posibilitatea de a-și vedea copiii în școli.
Doctor Ioan Ossian a înfrânt această prejudecată formată în conștiința celor de la sate care nu aveau până atunci un liceu românesc în apropiere.

De-a lungul celor 113 ani unitatea a cunoscut mai multe denumiri: inițial s-a numit „Școala Țărănească Inferioară de Agricultură”, apoi Școala Agricolă – până în 1948.

După Reforma Învățământului (1948), în Șimleu Silvaniei au luat ființă două Școli Medii Tehnice: Agricolă și Zootehnică, iar Școala Inferioară de Agricultură s-a transformat în Școala Profesională Zootehnică.

Până în 1965 a funcționat sub denumirea de Centru Școlar Agricol, ca în 1966 să se înființeze Liceul Agricol – unde s-au pregătit generații de foarte buni specialiști în meseriile: veterinar, zootehnist, horticultor și contabilitate, la care, din 1981, s-a mai adăugat și profilul Industrie alimentară.

În anul 1975 Școala a primit numele de „Liceul Agroindustrial”, din 1990 devenind „Grupul Școlar Agricol”, din 2002 poartă numele Grupul Școlar „Ioan Ossian” – Șimleu Silvaniei, în memoria primului director, ulterior transformându-se în Liceul Tehnologic  „Ioan Ossian”.”