Muzeul Memorial al Holocaustului din Transilvania de Nord

Sinagoga a fost ridicată în anul 1876 de comunitatea evreiască din localitate şi se află chiar în centrul Şimleului, lângă sediul Primăriei. În anul 1944 trăiau în Șimleu Silvaniei în jur 1500 de evrei care au fost închiși într-un ghetou din Sălaj iar cei care au rezistat au fost trimiși a Auswitz- -Birkenau. După acest eveniment sinagoga a devenit depozit.

La sugestia Mihaelei Gross, secretarul Asociației Memoriale “Hebraica” din Nușfalău, arhitectul Adam Aaron Wapniak, originar din Brooklyn, a realizat un proiect de restaurare a sinagogii abandonate după o vizită făcută aici în anul 2003. Acest proiect a trezit interesul medicului Alexander Hecht din New York, fiu al unor supraviețuitori ai Holocaustului, Zoltan și Ștefania Hecht, originari din Nușfalău. Au fost înființate Jewish Architectural Heritage Foundation din America, condusă de Adam Wapniak și Alexander Hecht, respectiv Asociația Memorială “Hebraica” Nușfalău, al cărei președinte este Gheorghe Gross.

Cele două asociații au semnat un contract de comodat cu Federația Comunităților Evreiești din România, prin care clădirea sinagogii a trecut în gestiunea Asociației Memoriale din Nușfalău, pentru gestionarea lucrărilor și înființarea unui centru multicultural.

Cele două organizații au lansat o campanie puternică de strângere de fonduri pentru finalizarea construcției și de creare a unei instituții de învățământ. Muzeul funcționează acum ca un centru de învățământ și resursă esențială pentru Educație Holocaustului în regiune. Elevilor și studenților le sunt oferite zilnic vizite ghidate. Piesa centrală a muzeului este sinagoga construită în 1876. În anul 2004 au început lucrările de restaurare ale sinagogii, fiind înlocuit acoperișul și consolidându-se clădirea.

La data de 11 septembrie 2005 a avut loc ceremonia de deschidere a Muzeului Memorial al Holocaustului din Transilvania de Nord în clădirea sinagogii din Șimleul Silvaniei, sub administrarea Jewish Architectural Heritage Foundation din New York și a Asociația Memorială “Hebraica” Nușfalău.

În vechiul templu se află acum fotografii, hărţi, mărturii ale supravieţuitorilor Holocaustului, documente vechi, dar şi obiecte de cult specifice unei sinagogi. Oriunde întorci privirea, vezi marşuri ale morţii şi lagăre de concentrare. De curând, a fost inaugurată o bibliotecă cu cărţi despre istoria evreilor, obţinute din donaţii. Acum acest muzeu al ororii a devenit practic un brand turistic pentru Şimleu Silvaniei.

La data de 11 septembrie 2005 a avut loc ceremonia de deschidere a Muzeului Memorial al Holocaustului din Transilvania de Nord în clădirea sinagogii din Șimleul Silvaniei, sub administrarea Jewish Architectural Heritage Foundation din New York și a Asociația Memorială Nușfalău.

Muzeul Memorial al Holocaustului din Transilvania de Nord este primul muzeu care funcționează în regiune, a fost inaugurat pentru a comemora cele 6 milioane de victime evrei. Muzeul reprezintă o sursă de informație și istorie, oferind mărturii video și fotografice.

 

Adresa: Piaţa 1 Mai , nr 1, Simleu Silvaniei, județul Sălaj
Site: http://www.holocaustmuseum.ro/
Telefon: +40 744 630 536
Orar:
Luni-Închis, Marți-Vineri: 9-17,  Sâmbătă-Duminică: La cerere