„Pledoarie pentru muzee ale comunismului în România” – un eveniment de tip workshop, care are drept obiectiv principal conceperea și dezvoltarea unor programe despre comunismul din România, s-a desfășurat la Șimleu Silvaniei, Bădăcin, Zalău și Cluj-Napoca, în perioada 24 – 28 octombrie.
Acest eveniment, aflat la a VIII-a ediție, a avut deschiderea în 24 octombrie, la Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Şimleu Silvaniei, unde s-au ținut discursuri, au fost menționate detalii referitoare la tema conferinței și s-au prezentat proiecte actuale și viitoare ale tuturor celor implicați.
Workshop-ul a fost organizat de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc, în parteneriat cu Fundația Konrad Adenauer, Casa Memorială „Iuliu Maniu”, precum şi: Parohia Greco-Catolică Bădăcin, Centrul Național de Informare și promovare Turistică Șimleu Silvaniei, Muzeul de Istorie și Artă Zalău, Muzeul de Istorie al Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca.
Evenimentul, desfășurat la Șimleu pe parcursul a două zile (24 și 26 octombrie), a adus laolaltă participanți din partea IICCMER (Radu Preda, Cosmin Budeancă, Dalia Bathory, Irina Hasnas-Hubbard, Ana Teodorescu), dar și din țară și din Republica Moldova: primarul oraşului Şimleu Silvaniei, reprezentanți ai C.N.I.P.T. Şimleu, managerul Muzeului Județean de Istorie și Artă Zalău, părintele paroh Cristian Borz ( ca reprezentant al Casei Memoriale „Iuliu Maniu”), precum şi specialiști, muzeografi, manageri de proiect, istorici.
Participanții au avut ocazia să viziteze în Șimleu Silvaniei: sediul Centrului Național de Informare și Promovare Turistică, Cetatea Bathory, Casa Natală „Iuliu Maniu”și statuia acestuia din centrul orașului, Biserica romano-catolică, Parcul Central al orașului, statuia Sfintei Treimi, bustul lui Corneliu Coposu, Muzeul Memorial al Holocaustului din Transilvania de Nord, precum și Podgoria „Silvania”.