Prof. dr. Paul Farkas, în conferință la Șimleu Silvaniei

Prof. dr. Paul Farkas (cel care a îngrijit și prefațat cartea „Întoarcerea din iad” de Aly Steinmetz, și a tradus, în limba ebraică, unele cărți semnate de Ana Blandiana și Radu Țuculescu) a susținut marți, 29 mai, la Muzeul Memorial al Holocaustului din Şimleu Silvaniei, conferinţa „Zile negre în istoria evreilor din Transilvania de Nord: prigoana horthystă din anii 1940-1944”.

La eveniment au participat reprezentanți ai autorităților locale, directori de instituții, membrii grupului Luptăm pentru sănătate, membrii comunității evreiești din Șimleu Silvaniei, persoane interesate de tema abordată, cadre didactice și elevi.

Cu această ocazie, prof. dr. Paul Farkas le-a vorbit celor prezenți despre despre jurnalul lui Aly Steinmetz, care este supraviețuitor al Holocaustului din Transilvania de Nord.

„Jurnalul a fost scris în limba română ceea ce este de înțeles, într-o română nestilizată, într-un limbaj practic, autentic, descriptiv și colocvial. Aly era atât de încărcat de suferințele și de umilințele cauzate de horthyști încât nu mai dorea să comunice în limba maghiară, în limba celor care l-au umilit și pedepsit fără vreun motiv. Însă nimic nu este lăsat neclar, la voia întâmplării, sau scris dintr-un unghi de furie și mânie. Totul curge într-o manieră excepțională a narativului, foarte trist dar desfășurând povestea exact cum s-a derulat, cu date, detalii exacte, povestiri adevărate atât istoric cât și documentar.”

Evenimentul a fost organizat de Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj, în parteneriat cu Primăria Șimleu Silvaniei, Muzeul Memorial al Holocaustului, Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Șimleu Silvaniei și scriitorul Flavius Lucăcel.