Stația: Podul de Fier II

Ești aproape de Sinagoga din Șimleu Silvaniei!

Știai că… Sinagoga din Șimleu Silvaniei a fost construită în anul 1876 și că în anul 2005 a fost transformată în primul Muzeu Memorial al Holocaustului din Transilvania de Nord?

În lunile mai și iunie ale anului 1944, populația evreiască din zona Șimleului a fost forțată să-și părăsească locuințele, fiind dusă în ghetoul de la Cehei, de unde a fost îmbarcată în vagoane de animale și transportată la Auschwitz-Birkenau. Peste 160.000 evrei din regiune au pierit acolo. Din cei câțiva evrei care au supraviețuit Holocaustului și au rămas în România, ultima familie evreiască a emigrat din regiune la mijlocul anilor ’60, în timpul regimului comunist.

Sinagoga-Muzeu din Șimleu Silvaniei

Construcția clădirii sinagogii din Șimleu Silvaniei a început în 1876 și a fost dată în folosință comunității evreilor religioși din localitate în anul 1881. Această clădire monument istoric este un simbol al orașului Șimleu Silvaniei, fiind singura sinagogă rămasă în picioare pe întreg teritoriul județului Sălaj. A fost un spațiu important de rugăciune, educație și loc de adunare a evreilor din întreg ținutul, iar principalii rabini au slujit în acest loc încărcat de istorie. Marele rabin Ehrenreich, lider religios marcant al sinagogii din Șimleu a fost cel care a pus bazele primei Universități evreiești în orașul de la poalele Măgurii.

În 2005 Sinagoga a fost transformată în primul Muzeul al Holocaustului, ca un memorial pentru suferințele comunității evreilor în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, dar și ca spațiu de educație referitoare la istoria evreilor, Holocaust și consecințele celui de-al Doilea Război Mondial.