Uca Marinescu la Șimleu Silvaniei

Uca Marinescu, exploratoarea cu nenumărate expediții realizate în toate colțurile lumii, s-a aflat joi, 24 mai, la CNIPT Șimleu Silvaniei pentru a împărtăși locuitorilor de sub Măgură din experiențele avute. Aceasta le-a vorbit despre locul unde senzația de fericire a fost aproape palpabilă, Bhutan, care este, de altfel, și țara cu cel mai ridicat indice al fericirii. Despre faptul că pasiunea pentru călătorii i-a fost insuflată de părinții ei încă din fragedă pruncie, de la 4-5 ani, și că a însoțit-o toată viața. Despre faptul că are în plan o nouă expediție anul viitor și că între timp lucrează la redactarea unei cărți cu expedițiile avute și cu concluziile fiecărei călătorii.

Unul din motivele care o face să plece în aceste expediții este pentru a căuta răspunsuri despre existența omului, răspunsuri care nu fac altceva decât să deschidă ușa către noi întrebări.

Uca Marinescu, profesor, explorator și președinte a Comisiei de Sport și Mediu din cadrul Comitetului Olimpic Român a fost singura femeie dintr-un grup de exploratori format din 10 bărbați, care a reușit performanța de a ajunge la Polul Nord în expediția din 2001, iar ca să poată pleca și-a vândut mașina. Ca o recunoaștere a meritelor excepționale, în anul 2002, președintele României i–a acordat Ordinul Național „Pentru Merit” în grad de Ofițer.