Ziua Imnului Național al României

Motto : „Imnul național este simbolul binelui țării”. (Marin ȘTEFAN)

În data de 29 iulie se sărbătorește Ziua Imnului Național al României. Imnul „DEȘTEAPTĂ-TE, ROMÂNE!” a fost cântat prima dată, oficial, în urmă cu 172 de ani (29 iulie 1848), în Grădina Publică (acum, Parcul Zăvoi) din Râmnicu Vâlcea, la inițiativa domnitorului Știrbei Vodă.

La originea acestui imn se află poemul patriotic „Un răsunet”, scris de poetul Andrei Mureșanu și publicat în 21 iunie 1848, în numărul 25 al suplimentului „Foaie pentru minte, inimă și literatură”, pe o melodie  culeasă de poetul și folcloristul Anton Pann. Acest marș al revoluționarilor, simbol al unității Revoluției Române de la 1848, a devenit, după anul 1989, Imnul Național al României, instituit prin Decretul-lege nr. 40/25 ianuarie 1990, fapt consemnat și în Constituția României din anul 1991. În plus, data de 29 iulie a fost proclamată ZIUA IMNULUI NAȚIONAL AL ROMÂNIEI, prin Legea 99/1998.

Imnul Național al României este alcătuit din 11 strofe, iar la ocazii festive se interpretează strofele 1, 2, 4, și 11.

Așadar, se cuvine, ba mai mult, suntem datori ca, la ceremoniile de arborare a Drapelului Național și la intonarea Imnului Național, să manifestăm respect față de aceste neprețuite simboluri românești!

Prof. Marin ȘTEFAN,

 Publicist, Șimleu Silvaniei